Je granola müsli?

Je granola müsli?

Pojďme si to ujasnit hned na začátku, granola je pečené müsli. A proč pečená? Protože je pak krásně křupavá a při pečení se zvýrazní chutě všech surovin.

Příběh granoly je zajímavý. Ze začátku to vlastně nebyla granola, ale granula. Podle její struktury. 

Jak šel čas s granolou

Přišel s ní americký farmář James Calem Jackson ze státu New York. Tedy původně farmář, později majitel sanatoria, kde podával pacientům zdravé snídaně z obilovin. Jackson se totiž zázračně vyléčil díky hydroterapii a tak si založil vlastní lázně a založil firmu Our Home Granula Company, kde vyráběl pečené müsli, granulu. To se psal rok 1863.

A nebyla by to Amerika, kdyby se nenašel nějaký háček. O pár let později totiž přichází s podobným produktem i lékař John Harvey Kellogg. Původně ji vyráběl také pod názvem granula, ale aby se vyhnul právním problémům s Jacksonem, přejmenoval svůj produkt na granolu. A dokonce si na něj udělal ochrannou známku. O původ granoly se perou ještě další, ale název se používá dodnes a ochranná známka platí už jen v Austrálii a Novém Zélandu.

Obliba granoly se zvýšila v 60. letech minulého století. Hlavně mezi hippies. Možná za to může i fakt, že v roce 1969 požádala fotografka Lisa Law organizátory Woodstoku o 3 000 $, aby nakoupila oves, pšenici, pšeničné klíčky a sušené ovoce a vyrobila müsli pro návštěvníky festivalu. Nakrmila jich prý 130 000. Z müsli a granoly se stává nejoblíbenější americká snídaně.

Jak se peče granola

U nás v Proud Mary se granola vyrábí ručně a v malých várkách. Ořechy, vločky, semínka a další ingredience se promíchají, my přidáváme přepuštěné Ghí máslo, sladíme javorovým sirupem a panelou. Rozložíme na plech, pomalu a s láskou pečeme a průběžně mícháme.

Vzniká tak úžasně křupavá a voňavá granola. V Proud Mary nejedeme na konzervanty, náhražky ani éčka. Ale přidáváme i směs koření, která zvýrazní a propojí chutě.

Když granola vystydne, tak přimícháme belgickou čokoládu, pěkně velké hobliny, a lyofilizované ovoce. To je ovoce sušené mrazem, když jej pak zalijete mlékem nebo jogurtem, má vážně čerstvou chuť. 

Nejoblíbenější je teď u našich zákazníků Proud Mary Granola malina čokoláda, ale máme i limitovanou Proud Mary Granola Piňa Colada.

A protože milujeme ořechy, nešetříme s nimi a naší nejoblíbenější je Proud Mary Granola ořechová se sedmi druhy ořechů. Děláme to poctivě a v granole najdete celé ořechy, žádné sekání!

Dostali jste chuť na granolu? Tak se mrkněte na naší nabídku v e-shopu. A klidně nám napište, jakou chuť granoly byste chtěli právě vy. Kdo ví? Třeba právě váš nápad bude další naší limitkou.

Buďte Proud!